De Unges Konsert 2017: John Nalan

Onsdag 15. mars

Konsertopptak fra De Unges Konsert onsdag 15. mars 2017

John Nalan (f. 1994) kommer fra Lund i Sverige. Han begynte å spille piano som femåring, og gjorde seg bemerket som solist i ung alder.

I 2007 vant han som tolvåring gullmedalje i danske Berlingske Tidendes klassiske musikkonkurranse for alle instrumenter, og i 2008 og 2010 vant han Steinway Piano Competition i Stockholm i aldersbestemte klasser. I 2010 vant han også Bradshaw and Buono International Piano Competition i New York, og har siden opptrådt to ganger i Carnegie Hall i New York som konkurransevinner. I 2011 mottok John den prestisjetunge Anders Wall-prisen og ble invitert til å spille under Anders Wall-forelesningen i Uppsala med HKH Kronprinsesse Victoria i salen.

I 2016 vant John den femte Stockholm International Music Competition og mottok også Stockholms Borgerskaps stipend «Borgargåvan». Samme år ble han utpekt av Steinway & Sons som "Young Steinway Artist”. John Nalan studerer med professor Mats Widlund Kungl. KMH - Kungliga Musikhögskolan, Edsbergs slott.

De Unges Konsert

Over 500 unge talenter har fått sjansen til å være solist med Bergen Filharmoniske Orkester siden den første De Unges Konsert i 1938. Konserten har vært en talentfabrikk uten like, og for store kunstnere som Henning Kraggerud, Einar Steen-Nøkleberg, Håvard Gimse, Tine Thing Helseth, Truls Mørk, Vilde Frang og Lise Davidsen har konserten vært et viktig trinn i karrieren.

Kapellmester Harald Heide tok initiativet til konserten som i begynnelsen kun hadde lokale solister. I 1959 fikk den sitt nasjonale gjennombrudd, og de fem siste årene har konserten også vært åpen for deltakere som studerer i Danmark og Sverige.

Solistene er valgt ut etter prøvespill og mottar stipend fra Kavlifondet for sin innsats. Konserten arrangeres med generøs støtte fra Kavlifondet.