James Lassen: CCL for blåsere og slagverk

Mandag 1. januar

Opptak fra konsert 4. september 2015

Da den amerikanske fagottisten James Lassen og hans familie i 1996 flyttet inn i et gammelt gårdshus på Kirkebirkeland, varte det ikke lenge før de fikk høre om den første nedskrevne og utgitte norske folketonen. Historien hadde mer enn et snev av det overnaturlige ved seg, men var i virkeligheten en spøk bonden på den selvsamme gården og en spelemann utsatte bergenske musikkinteresserte for. Stadsmusikant Heinrich Meyer, hans lærer Paul Kröplin, en kantor og en organist ble invitert til Kirkebirkeland julaften 1695 for å høre musikk som ved midnattstider angivelig strømmet ut av en bergnabb på eiendommen. Og det gjorde den! «Snart begynte det å klinge i fjellet. Først ble det slått an en akkord, deretter fulgte det et forspill på orgel, og like etterpå ble det ordentlig musisert med sangstemmer, zinker, basuner, fioliner og andre instrumenter, uten at det var noe å se», skrev Meyer om hendelsen. Mer enn førti år senere ga han ut melodien han hadde hørt på den – får vi tro – belivede julekvelden. Han ga den tittelen «Das Unterirdische Klippen-Koncert in Norwegen».