Ludwig van Beethoven: Symfoni nr. 9

Torsdag 30. april

Beethovens niende symfoni er i dag Europas nasjonalsang. Den japanske dirigenten Masaaki Suzuki leder Bergen Filharmoniske Orkester og Kor, samt et internasjonalt lag med sangere. 

Les Hans H. Rowes omtale av verket.

Allegro ma non troppo, un poco maestoso Molto vivace – Presto – Tempo I Adagio molto e cantabile – Andante moderato Presto – Allegro assai – Allegro vivace assai alla marcia – Andante maestoso – Allegro energico, sempre ben marcato – Prestissimo

Beethovens livsbejaende mesterstykke er et musikalsk ikon som ikke minst er kjent for det mektige sluttkoret «Ode til gleden» med fullt orkester, kor og solister. Den er i dag Europas nasjonalsang og representerer sentrale europeiske verdier som frihet, fred og solidaritet. En fremførelse av Beethovens niende symfoni kan aldri bli en hvilken som helst konsert. Symfonien representerer åndens knusende seier over materien.

Konsertmester: Melina Mandozzi